J•lab’s Summer of Blog #5: De Buitenlandredactie

De hele zomer elke dag op J•lab een ander mediablog in het zonnetje in The Summer of Blog #tsob. Vandaag: De Buitenlandredactie.

Blog voor aankomende correspondenten en stringers en over buitenlands nieuws. Die laatste categorie is het Nieuwsblog waar berichten uit den vreemde (US, Afghanistan, Libië, Soedan, Egypte, Syrië) te vinden zijn, vaak met een nadruk op het werk van buitenlandse correspondenten.

Minsten zo interessant – of misschien zelfs wel interessanter voor de doelgroep – is de afdeling De Correspondent. Daar wordt elke week een correspondent geïnterviewd: hoe werk je, hoe vind je contacten, hoe zit het met veiligheid en verzekeringen, hoe is de relatie met je opdrachtgevers. Ook buitenlandse correspondenten in Nederland worden hier geïnterviewd.

De buitenlandjournalistiek verandert. De vaste correspondent verdwijnt langzaam door bezuinigingen en een veranderend wereldbeeld in Nederland. Mediaorganisaties vertrouwen steeds meer op freelancers voor hun verhalen uit het buitenland. De kans dat je als (beginnende) journalist voor langere tijd naar het buitenland wordt gestuurd wordt steeds kleiner. Je moet die stap tegenwoordig veelal zelf wagen. De Buitenlandredactie (DBR) helpt daarbij. Hier kan je terecht voor prangende vragen, maar ook antwoorden over het correspondentschap. Hier vind je uitgebreide interviews over het vak, maar ook analyses, discussie en handige tips.

Recente verhalen gingen over oorlogsfotograaf Tim Hetherington, de abortuswetgeving in de US en Soedanese milities. In De Correspondent kwamen Japan, India, Israël, Turkije, London en Belgrado langs.

 

buitenlandredactie

 

Verwant aan dit blog is Wereldschrijvers – maar dat is meer een netwerksite dan een blog.

Maandag op Summer of Blog: FHJ Factcheck. Vorige afleveringen: De Nieuwe Reporter, Persinnovatie, Dode Bomen, Media Report.

 

Auteurs