Gaat maandblad VN redden?

Gaat maandblad VN redden? Als ik dat wist was ik de hoofdredacteur en de directeur van VN. En van alle andere tijdschriften in Nederland. Wie in de toekomst kan kijken heeft goud in z’n handen. En bijna niemand heeft dat.

Wat wel duidelijk is dat de oplage gekelderd is. In 2000 was het nog 56.000, in 2005 zakte het onder de 50.000, in 2013 onder de 40.000 en in 2014/2015 was het 26.000. Met andere woorden: meer dan gehalveerd binnen 15 jaar.

Bij Elsevier begint de daling pas in 2008 (raakt 50.000 in oplage kwijt), in de laatste 12 maanden is er een licht herstel te zien. De Groene steeg zelfs, en is de laatste 5 jaren stabiel.

Het geval van HP De Tijd is interessant. In 2012 wordt het blad maandblad, net als het plan van VN. De oplage blijft rond de 20.000 hangen. Maar je kan ook stellen dat het met 75% is teruggelopen. Van 20.000 per week naar 20.000 per maand. De kosten zijn wel behoorlijk lager: een veel kleinere redactie, minder printkosten en minder kosten voor distributie. Geen principe dus maar een spreadsheet.

opiniebladen tm 2015

Na de overstap van VN zijn er nog twee opinieweekbladen: Elsevier (dat geen Elsevier meer mag heten) en De Groene. En drie maandbladen: HP de Tijd, VN en Elsevier Juist (alleen Juist?)

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Research &
automatisering

De veranderende researchpraktijk en de rol van AI

Belevenis-
journalistiek

Digitale storytelling en het effect op de consument

Nieuws-
consumptie

Verschillende vormen van nieuws en het effect ervan

Innovatie
in onderwijs

Journalistiekonderwijs in een veranderende wereld

Lokale
journalistiek

Ontwikkelingen op het gebied van lokale media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.