Nieuwsecosysteem Utrecht in kaart

Spelen kranten en omroepen in Utrecht nog een rol van betekenis bij het brengen van nieuws over de stad, of zijn facebookgroepen van betrokken burgers, treitervlogs en tweets van de wijkagent belangrijker dan we denken? En hoe wordt breaking news opgepikt door de media en voorzien van duiding? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek deed onderzoek naar het nieuwsecosysteem van de stad Utrecht en presenteert de resultaten vrijdag 9 december in aanwezigheid van burgemeester Jan van Zanen.

Het nieuws van de stad in kaart
In samenwerking met studenten van de Hogeschool Utrecht en Utrecht Data School heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek al het lokale nieuws over Utrecht gedurende een week nauwgezet in kaart gebracht. Van de grootste nieuwsgebeurtenissen in die week is een reconstructie gemaakt om te laten zien wie er bovenop zaten, welke platformen (krant, radio, tv, website) hierbij leidend of volgend waren en wie het nieuws voorzag van nieuwe invalshoeken, bronnen en verdere verdieping. Ook de rol van social media – van bestaande partijen, maar ook van buiten de media – is in het onderzoek meegenomen.

Het onderzoek in Utrecht is de eerste uit een reeks van vier; in 2017 worden de resultaten van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam verwacht, om zo tot een compleet beeld te komen van de nieuwsvoorziening in de vier grote steden (G4). Onderzoek van het Fonds uit 2012 laat zien dat nieuwe journalistieke platformen als DUIC en Vers Beton eerder van de grond lijken te komen in grotere steden die nog over een redelijke infrastructuur voor lokaal nieuws beschikken. De vraag is dan ook of er in de G4 slimme oplossingen te vinden zijn waar de nieuwsvoorziening elders in het land van kan profiteren.

Burgemeester & debat
Burgemeester Jan van Zanen zal kort reflecteren op de onderzoeksresultaten, waarna we met vertegenwoordigers van verschillende mediapartijen uit de stad, lokale politici, studenten, maar vooral ook de zaal in debat gaan. De presentatie is openbaar toegankelijk en het Stimuleringsfonds nodigt geïnteresseerden van harte uit zich aan te melden voor deze bijeenkomst.

Programma presentatie onderzoeksresultaten
– Welkomstwoord en introductie van het Utrechtse medialandschap door directeur René van Zanten
– Presentatie resultaten Stimuleringsfonds voor de Journalistiek Quint Kik
– Presentatie studenten Utrecht Data School
– Reflectie Burgemeester Jan van Zanen
– Debat met de zaal

Praktische informatie:
Datum: 9 december 2016
Inloop: 15:00 uur
Aanvang: 15:30 uur
Afsluitende borrel: 17:00 uur
Einde: 18:00
Locatie: Utrecht. Exacte locatie volgt.

Aanmelden