Labtalk: Hoe maak je lezers blij met datavisualisaties?

“We horen nooit hoe mensen onze datavisualisaties waarderen,” zei een datajournalist van NRC Handelsblad.

“Het is voor ons onduidelijk wat de investeringen in het maken van datavisualisaties opleveren in termen van waardering van de lezer,” zei een chef van het Financieele Dagblad.

“Willen lezers snelle informatie, of liever grasduinen in een interactieve data-visualisatie?” wilde de datajournalist van NU.nl graag weten.
J-lab zocht het uit.

Na ruim 400 datavisualisaties te hebben geanalyseerd, hebben wij via eye-tracking, focusgroepen en surveys achterhaald hoe datavisualisaties worden bekeken; hoe gebruikers proberen te begrijpen waar een datavisualisatie over gaat, en hoe ze een datavisualisatie uiteindelijk waarderen. Ook vroegen we redacties wat ze met onze inzichten gaan doen. Op deze Labtalk doen we dat allemaal uit de doeken.

Inclusief lunch, lokaal 2.056. FCJ, Bolognalaan 101.

Deze Labtalk wordt georganiseerd door het lectoraat Crossmediale Kwaliteitsjournalistiek en is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden (dus ook studenten).

Meld je wel aan via KenniscentrumFCJ@hu.nl zodat je op de hoogte blijft van een eventuele locatiewijziging en er een broodje voor je klaarstaat.