Nooit meer wippen. Het enige dat de journalist(iek) kan redden

Het moet niet veel gekker worden of we worden echt allemaal hartstikke van Lotje. Nu is het dus ook in Spanje bal.

Gisteren publiceerde de belangrijkste Spaanse vereniging van journalisten, de Asociación de la Prensa de Madrid, op de website een pissig stuk waarin Podemos, de relatief nieuwe (2014) Spaanse politieke partij die in korte tijd uitgroeide tot een van de grootste van het land, beschuldigd werd van de intimidatie van journalisten. De beschuldiging is op dit moment hot nieuws in Spanje, alle kranten schrijven erover, Twitter staat bol, verwijten gaan over en weer. De APM, genoemde journalistenvereniging, staat vanzelfsprekend op de achterste benen en stelt dat intimidatie ontoelaatbaar is. Alleen een onafhankelijke en vrije pers enzovoort.

Hier zal ieder weldenkend mens het mee eens zijn. Probleem is wel dat de APM man noch noemt. Zij spreekt van een ‘groep journalisten’ die zich geïntimideerd voelt en een petitie tot haar richtte. Meer niet. Dat is niet sterk. Enig gezoek op internet levert wel wat op, scheldkanonnades op Twitter in de trant van ‘je bent een idioot’ of de bijtende opmerking van de voorman van Podemos tot een kritische journaliste in bontjas: ‘wat een prachtige jas heb je aan’ (Podemos is links en verzet zich tegen het dragen van bont). Zo is er veel. Maar meer is onduidelijk.

Hier komt bij dat Podemos terugslaat. De Spaanse pers is zo rechts als de ballen, repliceren partij en aanhangers, wij intimideren niet, we worden geïntimideerd. En dat voortdurend, al jaren.

Wat waar is en wat niet, het is moeilijk uit te maken en bovendien voor velerlei uitleg vatbaar. Ondertussen wordt één ding steeds duidelijker. Wie de journalistiek wil redden, moet ophouden met aarzelen over zijn of haar objectiviteit c.q. geen water in de (eigen) wijn doen. Journalistiek is geen wiskunde. Dat begrijpt een kind. Maar zij mag ook geen mening zijn. Dat zou iedere volwassene moeten begrijpen, in de VS, in Spanje, Nederland, waar ook.

Dus af van die grote paddenstoel met rood en witte stippen waarop de journalistiek nu al veel te lang heen en weer zit te wippen. Zo niet, dan opeens… Krak.

MEER OVER

Over Journalismlab

Onderzoek in de context van de digitale wereld

Het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie (JournalismLab) doet aan de hand van diverse thema’s praktijkgericht onderzoek. Hierbij kijken we naar de wederkerigheid tussen drie journalistieke processen: productie, inhoud en effect.

Deel dit artikel:

Lees meer

Thema's

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van Journalismlab en alle ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.